09
Feb

Lesena ikona 2016

V Mestu oblikovanja se je 4. Februarja odprla razstava Lesena ikona 2016, ob tem je revija Hiše in Kreativni center za les odprl razpravo o lesarski politiki in izvedel podelitev nagrad za arhitekturno in oblikovalsko odličnost v lesu.

Lesena ikona je lani potekala prvič. Na letošnji pa so razpravljavci razpravljali o sodelovanju pri definiranju lesarske politike v EU. Zakaj in kako? Ter o skupnem nastopu lesarske politike Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

Iz Slovenije sta bila predstavnika Jože Prikeržnik, v. d. generalnega direktorja Direktorata za lesarstvo na MGRT in Igor Milavec, direktor Združenja lesne in pohištvene industrije pri GZS.

Iz Hrvaške Marijan Kavran, direktor HDK, Hrvaškega lesarskega klastra, eden vodilnih strokovnjakov v lesni industriji na Hrvaškem in v celotni JV Evropi in Marko Franković, glavni arhitekt in lastnik biroja MF arhitekti, višji predavatelj na Gradbeni fakulteti na Reki iz Hrvaške.

Iz Bosne in Hercegovine pa je prišel profesor na Akademiji likovnih umetnosti v Sarajevu, oddelek za produktno oblikovanje, oblikovalec in solastnik ene najprodornejših pohištvenih blagovnih znamk iz JV Evrope – Gazzda, Salih Teskerdžić.

Razprava je potekala predvsem o povezovanju držav v lesarski politiki, o nacionalni politiki, ki bi lahko podpirale investicije, podjetništvo, razvoj delovne sile in politike za inovacije na teh področjih. Vloga politike bi pripomogla k ekonomski konkurenčnosti z zagotovitvijo infrastrukture in učinkovito verigo ter javno-zasebna partnerstva.

Nacionalna politika bi z vključevanjem v EU politike prispevala predvsem k raziskovalnih in investicijskih aktivnosti ter pomagala pri učinkoviti komunikacijskih kanalih. Pripomogla bi lahko z investicijami za male lastnike gozdov in s tem k povečanju proizvodnje lesa. Izboljšala bi se tudi usklajenost med politikami na posameznih področjih v celotni verigi življenja lesa.

Razprava je potekala tudi o podpori Slovenske politike lesnem sektorju v zadnjih letih ter kje se »zatakne«. Podporo bo sicer država v naslednjih letih ponudila podjetjem, ki se ukvarjajo z lesom, a le velikim, srednjim in malim podjetje. Mikro podjetja z do deset zaposlenimi pri dodelitev sredstev ne morejo sodelovati.

Sledila je podelitev nagrad in otvoritev razstave Lesena ikona 2016. Na razstavi je predstavljenih preko štirideset kandidiranih in nagrajenih projektov po izboru uredništva revije Hiše skupaj z drugimi dobro oblikovanimi izdelki iz lesa. Razstava bo odprta do 4. marca.